Gazeta wydawana na zasadach open-source
Założyłem [tymczasowo] forum w tym serwisie. Jest tylko 1 problem - wszechobecne reklamy.
Propozycje zmiany:
- forum na hostingu PHP z 1 reklamą lub bez reklam
- subforum w serwisie COMPMaster
- subforum w serwisie PCTown (jeśli admin zgodzi się)
IMO należy się pokusić o poważne forum jeszcze przed wydaniem pierwszego numeru. z pewnością czytelnicy będą chcieli obadać forum. a te nada się na robocze. powinno to być niezależne forum, nie subforum.
Dodaje jeszcze jedną propozycję:
- Mogę wam dać trochę miejsca i transferu na moim serwerze - PHP & MySQL oczywiście jest. Dostaniecie dane do FTP. Z góry ustalimy transfer i miejsce na dysku - w razie czego można powiększyć, gdy się skończy. W zamian chce umieszczenia mojej reklamy w postaci bannera - jednego ew. można jeszcze ustalić formę reklamy, na pewno to nie będą uciążliwe reklamy typu flash lub popup. Podoba mi się wasz projekt, dlatego to robię , poza tym nie wykorzystuje nawet ćwierci tego co wykupiłem. Gratis w wolnych chwilach mogę zareklamować, albo wypozycjonować. Chce tylko wiedzieć na jakim to będzie skrypcie.
Użytkownik
Co do skryptu forum
Miałem SMF i phpbb by przemo.
Nie wiem właściwie co polecić, ale jeśli forum ma być publicznym miejscem do wyrażania opinii o gazecie dobrze by było aby miało znaną większości formę.
Jeśli chcemy tylko czystej funkcjonalności to dobry jest SMF, jeśli chcemy nałapać czytelników na bajery - przemo.
Co do hostingu - nic nie poradzę w tej chwili.
Jak dostanę wypłatę to mogę się dołożyć do zrzutki na hosting i ładną domenę, ale póki co to niestety nie.
U mnie lepiej, bo wstawiam, tylko jedną reklamę swojego serwisu, w zamian za taką samą na moim serwisie. Jeśli ta gazeta będzie mało zajmować, to możecie zrobić download na moim serwie. Co do skryptu, to ja wole z portalem, są 2 zestawienia:
- Joomla + Polskie zaplecze (admin) [testuje to na superworld.pl]
- SMF + jakaś wtyczka portalu [nie testowałem]
SMF nigdy nie używałem, to nic na ten temat powiedzieć nie mogę, ale taki zestaw widziałem na jakiejś stronie.
Użytkownik
Jest mkportal, który ładnie współpracuje z smf (sprawdzałem), ale jak to określił znajomy "wygląda jak strona z końca lat dziewięćdziesiątych" a tego chyba nie chcemy.
A co powiecie na postawienie jakiegoś Wiki? Są też takie z integracją z silnikami for. Tylko poszukać.
Forum PCTown
Admin utworzy dział dla gazety, jeśli taka będzie wola uczestników forum. Link do ankiety.
Forum COMPMaster
Nie ma problemu. Można dodać całą nadkategorię dla gazety.
Oferta Ervil'a
Oferuje nam miejsce na swoim koncie na hostingu. "Konto na hostingu, ale serwer szybki, a konto duże". Nie wiem, co na to admin serwera - pewnie witryna gazety musiałaby stać się częścią jego portalu. Utworzył już konto dla gazety, gdybyśmy chcieli skorzystać.
Ofera uosiu
Więcej w powyższych postach
Zdecydujcie, gdzie chcecie forum. Zagłosujcie też w ankiecie.
Lepszym rozwiązaniem dla gazety byłby specjalnie przygotowany serwis, ale na początek można postawić Wiki. Wracając do forum, proponuję przenieść sprawy organizacyjne do działu na PCTown, jeśli już powstał. Później założymy konto na innym hostingu lub skorzystamy z oferty: Ervil / uosiu / marines (wtedy zdecydujemy o dalszym losie subforum dla twórców). Co o tym myślicie?
WebCM napisał:
Forum PCTown
Ofera uosiu
Więcej w powyższych postach
Stawialbym serwer dedykowany 4x xeon700 z planem rozbudowy do 4x 1400 w mozliwie krotkim czasie. dyski to 3x36 10k SCSI w raid 5, co do quoty etc- ile chcecie, byle rozsadnie