Czasopismo komputerowe INSERT

Gazeta wydawana na zasadach open-source

• Nie jesteś zalogowany.
  • Polecamy: Moda

Ogłoszenie

Jeśli chcesz współtworzyć gazetę INSERT, zarejestruj się, a następnie zadeklaruj w temacie WERYFIKACJA ZESPOŁU, co chcesz robić lub pisać. W każdej chwili możesz zrezygnować, jeśli zabraknie Ci wolnego czasu.

#16 2008-07-25 09:32:57

WebCM

Towarzysz WebCM

Punktów :   

Re: Forum gazety - zostaje czy zmieniamy?

PunBB. Lekki i szybki. Czysty PunBB raczej nie zawiera ankiet, prywatnych wiadomości... ale są dostępne mody. Ciekawe jest to porównanie wydajności skryptów forów internetowych. Oprócz PunBB można zainstalować: MyBB i SMF, ewentualnie PhpBB 3.

Co w takim razie z działem na forum PCTown, który już jest utworzony? Przenosimy tam sprawy organizacyjne, czy admin ma go zlikwidować?

#17 2008-07-25 11:16:56

Ervil

Nowy użytkownik

Punktów :   

Oferuje nam miejsce na swoim koncie na hostingu. "Konto na hostingu, ale serwer szybki, a konto duże". Nie wiem, co na to admin serwera - pewnie witryna gazety musiałaby stać się częścią jego portalu. Utworzył już konto dla gazety, gdybyśmy chcieli skorzystać.

Nie rozumiem, jak to co to za admin serwera? Konta FTP, domeny i subdomeny mam nieograniczone, więc nie wiem o co chodzi. Admin serwera może się czepić, jeśli będziecie zbytnio obciążać serwer. Zrobiłem już konto FTP, które jest podczepione pod darmową domenę, która jeszcze nie została aktywowana. To wina domeny, aktywują ją przez ok. tydzień.

Edit:
Słyszałem, że phpbb muli przy większej ilości userów. W SMF jest problem przy większej ilości userów - któryś z modów shoutboxa muli. MyBB i PunBB są małe i szybkie. Ja wybrałem SMF, ponieważ są do niego ładne skórki i szybko działa na moim serwerze - możecie przetestować forum.superworld.pl

Ostatnio edytowany przez Ervil (2008-07-25 11:19:40)

#18 2008-07-25 20:06:47

WebCM

Towarzysz WebCM

Punktów :   

Musimy wreszcie zdecydować, gdzie stawiamy forum. Inaczej będziemy ciągnąć sprawę w nieskończoność. Aby nikogo nie obciążać, możemy założyć (przynajmniej tymczasowo) konto na sprawdzonym darmowym hostingu, np. DHost. Serwer ostatnio stabilny - aktualnie bez reklam. Wcześniej admin umożliwił umieszczenie reklamy w wybranym miejscu.

Utworzyłem ankietę - zdecydujcie, na którym skrypcie powinno stanąć forum gazety:
http://www.insert.pun.pl/viewpoll.php?id=10

Nie ma czasu. Przedstawcie tutaj swoje rozwiązania kwestii forum.

#19 2008-07-25 21:55:11

eRIZ

Użytkownik

Punktów :   

Ja jestem za SMF-em i względną niezależnością.

#20 2008-07-25 23:02:02

marines

Użytkownik

Punktów :   

zdaje mi się, że wszystko już zostało powiedziane o.0

#21 2008-07-26 13:41:14

WebCM

Towarzysz WebCM

Punktów :   

Proponuję przenieść sprawy organizacyjne na forum PCTown. Poziom jest dość wysoki - siedzą tam głównie zaawansowani dawni czytelnicy KŚE. Dawni, bo Redakcja KŚE zmieniła docelową groupę odbiorców.

Na razie nie będzie problemu, kto ma założyć forum i gdzie.

Początkowo tam rozwinęła się dyskusja o gazecie.

Co o tym myślicie? Proponuję przynajmniej tymczasowo takie rozwiązanie. Gdy powstanie portal gazety, założymy forum i wtedy przeniesiemy się tam całkowicie.

#22 2008-07-26 21:16:19

uosiu

Z gatunku uosiowatych

Punktów :   

Jak jestesmy tu, to niech narazie tutaj bedzie zaplecze, jak wystartujemy to na docelowy serwer migrujemy calkowicie

#23 2008-07-26 21:27:46

pctown.pl

Nowy użytkownik

Punktów :   

Moje argumenty i przy okazji odpowiedź na propozycje od WebCM

Wiecie na to forum na początku będą wchodzić tylko redaktorzy z małym ułamkiem „przechodnich” – oczywiście z czasem może/pewnie,  ulegnie to zmianie i się rozwinie, lub padnie ale to dopiero z czasem… fifki, fifki takie. (trzeba to sprawdzić jak to się rozwinie, ale nie ulega wątpliwości, że z czasem się wszystko wyklaruje – a przez ten czas trzeba mieć wyjazd na świat) forum PCTown.pl istnieje i wchodzić tu będą nie tylko redaktorzy, ale przyszli czytelnicy i przechodnie, a po połączeniu sił czasopismo szybciej zyska czytelników i forum również rozwinie się szybciej… a kluczem do sukcesu jest zdwojona siła.

Atutem forum PCT jest to, że poziom nie jest niski, ale nawet odważę się powiedzieć, że wysoki! Nie tylko jako admin forum, ale obserwator innych forów internetowych o tej tematyce…

Dodam też, że reklama będzie działała w obie strony na zasadzie wymiany czytelników <> userów na forum

z poważaniem
      Asdef

Ostatnio edytowany przez pctown.pl (2008-07-26 21:28:23)

#24 2008-07-27 19:59:58

uosiu

Z gatunku uosiowatych

Punktów :   

to mozna zaczac na pct, sila inserta go wypromowac i rozwijac dalej

Stopka forum

RSS